אח אח אח - לו רק יכולנו לחזור אחורה בזמן ולתקן את אותה טעות פטאלית שרודפת אותנו מאז... לו רק בחרנו באלטרנטיבה שהייתה לוקחת אותנו במסלול שונה ומציבה אותנו היום במקום אחר לגמרי... לולא פתחנו את אותו הווירוס, לא היינו נאלצים להתקין את כל המחשב מחדש...אם רק היינו חכמים מספיק לא להתקין את אותו היישום שממשיך לגרום לנו למסך כחול...
ובכן, יש מיקרים בהם ניתן להחזיר את הגלגל לאחור. במחשב. תוכנה מסויימת ששמה Radix Reload מאפשרת לחזור למצב בו היה המחשב דקה לפני אותה התקנה אומללה, שניה לפני הרצת הווירוס. כאילו האירוע המכונן הנ"ל לא התרחש כלל.
כ"עד מומחה" ברצוני להציג בפניכם את היישום המסויים הזה. שימו לב, מדובר כאן בניסיוני האישי ולא בסיפורים שספקים למניהם נוטים לזרוק באויר. ייצא לי לבחון את המוצר הזה בשלבי הפיתוח השונים שלו וכן לקראת השקתו וכבר אז תועלתו עלתה בעשרות מונים על קשיים שצצו משימוש במוצר שטרם הושלם פיתוחו.
אז מה בעצם הרעיון כאן?
לאחר התקנת היישום מתבצע צילום מערכת (Snap Shot) הנשמר בדיסק המחשב באופן מקודד ומוגן. זהו העתק הזהה לתמונת המצב הנוכחית של המערכת והנקרא Snapshot Baseline. אל מצב מערכת זו נוכל לחזור תמיד גם אם יימחקו או יינזקו קבצים (כולל קובצי מערכת), וכן אם יותקנו יישומים חדשים (או יוסרו). כלומר, מכל השינויים שנעשו לאחר צילום ה Base Line לא יישאר כל זכר במידה ונחליט לחזור למצב הבסיסי. מדובר כאן בפתרון מעולה לכיתות מחשבים ול Call Centers בהם המשתמש אינו אמור לבצע שינויים ולשמור מידע. במקרים אלו ניתן אף לבצע חזרה אוטומטית למצב הבסיס בין יום עבודה אחד למשנהו, ובכך כל הנזקים וההתקנות הבלתי מורשות ייעלמו מהמחשבים כלא היו.
אז במה זה כל כך שונה מלקיחת אימאג' של המחשב?
מאחר וברוב המקרים מצב המערכת במחשב דווקא דינאמי ומשתנה מיום ליום ומדקה לדקה (מידע חדש מוקלד ונשמר, עדכוני תוכנה מתבצעים ברקע, וכד') פתרון של חזרה למצב מערכת בסיסי בעת תקלה יגרום לאובדן מידע וזמן יקר (שיידרש להתקנת העדכונים מחדש) ולכן תועלתו מוטלת בספק. בכדי להתמודד עם מצב זה היישום מאפשר לייצר צילומי ביניים בתזמון קבוע (צילום יומי למשל) ו/או מזדמנים (לפני ביצוע התקנה חדשה למשל). בצילומי הביניים יישמרו רק השינויים שחלו מאז הצילום הבסיסי, ובכך מתקצר משך הזמן הנדרש לביצוע הצילום ונחסך מקום יקר בדיסק. בעת שיחזור מערכת מצילום ביניים יידע היישום אילו קבצים עליו למשוך מצילום הביניים ואילו מהצילום הבסיסי. ניתן (ומומלץ) לייצר קו בסיס חדש ועדכני מדי פעם - כאשר המערכת יציבה ולא בוצעו בה כל שינויים בימים הקודמים.
עד כמה זה מסובך להפעלה?
קלות הפעלת היישום, ובעיקר קלות השחזור ממצבי ביש למיניהם הם מה שעושים את היישום ליעיל כל כך. המשתמש יכול לייצר צילום עדכני בתוך שניות אחדות. שיחזור מערכת נעשה ממצב בו מערכת ההפעלה למטה (אחרי הBIOS , ולפני הרצת מערכת ההפעלה). כלומר ניתן לשחזר מערכת גם לאחר מסך כחול (כל עוד הדיסק תקין). למשתמש ניתנת האפשרות לבחור מאיזה צילום מערכת לשחזר. השחזור עצמו מתבצע בתוך דקות ספורות.
היישום מספק גם כלים נוספים כגון יצירת דיסק הצלה, בחירה סלקטיבית של קבצים שיכללו בצילום המערכת, שיחזור קבצים באופן סלקטיבי (עד רמת הקובץ), כלי אדמיניסטרציה שונים למנהל הרשת, והגנה באמצעות סיסמא.
מידע נוסף:
יש לוודא שיש מספיק מקום בדיסק להפעלת היישום. ככל שדיסק מרווח יותר, היישום יזקק לפחות פעילות ניהול. ניתן לרכוש את היישום הן כיישום עצמאי בחבילות שונות המיועדות לקהלים שונים, והן כחלק מחבילת שו"ב הנקראת Radix Revolution Server. שימו לב, למרות שיש ליישום זה מאפיינים של תוכנת גיבוי, אין זה כך. בכדי לגבות את תוכן המחשב יש להשתמש ביישום שזהו ייעודו כדוגמת ה BOS של קבוצת צ'יף (ועל כך אכתוב בפוסט אחר).
******************ולסיום משהו קצת שונה - פינה קבועה********************
מחידושי מחייה השפה העברית בעת החדשה (ותזכרו היכן נתקלתם בהם לראשונה)
לכרוך כריך להכין סנדוויץ'. מעתה אמור גם לחבות חביתה ולבייץ בייצייה ...
להמחיא המחאה לרשום צ'ק. בעדות מסויימות נהוג לצ'קצ'ק צ'ק ואף לזמן מזומן...
להכיף כף מנהג ה High Five השגור בין חברים וידידים...
לטמון את הראש בקיר עקשנות אולטימטיבית. גם דפק את הראש בקיר וגם טמן אותו בחול...
שלא נהיה דג לאריות מדוע אוכלין ראש של דג בראש השנה...
החסכון מן השטן זול עולה ביוקר...
הלקוח תמיד צועק כשזו רמת השירות, יש לך בעייה...
עצור או אני יורק איום של דג רקק. הרי ידוע שדג רקק מי לא ירא?!...
פתגם היום
בכדי למנוע אלימות במשפחה: טוב אח רחוק משניים על העץ
ממשנתו של "עד מומחה" Better Save than Sorry!
"עד מומחה"
עומר חרמוני
Omer Hermoni
www.hermoni.biz